sâmbătă, 7 februarie 2009

Michael Moore despre razboiul din Gaza ("Prostia omului alb", 2001)


"TINUTUL SFANT

Asa un nume frumos - Tinutul Sfânt - pentru un loc cu mai multe lucrări diavolesti pe kilometru pătrat decât camera pentru VIP-uri de la frigăruile anuale ale Satanei.
În ianuarie 1988, la doar o luna de la declansarea primei Intifade palestiniene, am călătorit împreună cu câtiva prieteni în Israel, Fasia de Vest si Gaza, pentru a vedea cu ochii nostri ce-i cu toata agitatia aia.
Desi călătorisem deja în America Centrala, China, Asia de Sud-Est si alte parti ale Orientului Mijlociu, nu eram pregătiți pentru ceea ce am văzut în taberele de refugiati din Teritoriile Ocupate. Nu mai întâlnisem niciodată atâta mizerie, înjosire si sărăcie crunta. A forta niste fiinte umane sa traiască în asemenea condiții - sub amenințarea armei, timp de mai bine de patruzeci de ani - pur si simplu n-avea nici un sens.
Ma întristează si ma înfurie teribil oroarea si suferinta pe care cetătenii evrei ai acestui pământ au fost siliti sa le îndure. Nici un alt popor n-a văzut mai multa moarte si tortura abătându-se în permanenta asupra lui, ca urmare a unei intolerante care durează nu de secole, ci de milenii.
Ceea ce ma uimeste nu e natura acestei uri - la urma urmei, războiul etnic pare a fi o realitate a vietii - ,ci consecventa cu care ea s-a transmis din generatie in generatie, timp de mii de ani. Ura nu este ca ornicul bunicului sau ca un ceas de aur; ura n-o poti lăsa mostenire urmasilor. Nu exista absolut nici un mod de-a afla dacă stra-stra-strabunicul meu i-a urat pe canadieni sau pe presbiterieni. Cu toate astea, ura împotriva evreilor li s-a transmis cumva atâtor oameni, asemeni unei limbi sau unui cântec sau unei traditii orale. Noi, oamenii, reusim de obicei sa ne debarasam de ideile proaste. Va amintiti de "Pământul e plat"? Am renuntat de-acum sase sute de ani sa mai sustinem prostia asta! Am depasit-o si pe cea cu Creatia care a durat doar pana sâmbătă seara si pe cea cu ouăle care nu fac bine la colesterol. De ce, atunci, oamenii nu s-au desteptat si n-au aruncat intoleranta fata de evrei la aceeasi lada de gunoi în care se afla si discurile cu Seals si Croft?
Ei bine, iată un factor care complica lucrurile în cazul palestinienilor: din păcate pentru noi, unii dintre cei abuzati cauta la rândul lor sa abuzeze pe altii. Nu-i de mirare ca atunci când cresc, copii abuzati isi abuzează la rândul lor propriii copii. Dupa ce americanii i-au bombardat iarasi si iarasi pe cambodgienii neutri, pasnici, măcelărind sute de mii în timpul Războiului din Vietnam, n-ar fi trebuit sa fie un soc faptul ca a urmat campania khmerilor rosii, iar cambodgienii au început sa se măcelărească intre ei. După ce Uniunea Sovietica a pierdut peste douăzeci de milioane de cetăteni în Al Doilea Război Mondial, nu e o surpriza ca a cautat sa se asigure împotriva unei viitoare invazii, ocupând si dominând aproape toate tarile cu care se învecina.
Uneori oamenii o iau pur si simplu razna de la prea mult abuz si violenta si recurg la masuri drastice, irationale pentru a se apăra. Nu vreau sa ma implic în diversele dispute legate de motivul creării Israelului sau de pretentiile istorice ori biblice asupra tinutului. În schimb, vreau sa ma ocup de situatia curenta - adică de crimele neîntrerupte comise de ambele părti: ura neîmpăcată a palestinienilor împotriva evreilor si oribila oprimare a palestinienilor de către israelieni.
E adevărat ca palestinienii sunt oprimati si în tarile arabe, în care n-au dreptul sa voteze sau sa detină propietati si sunt tratati ca niste cetăteni de rang inferior si ca pioni în lupta împotriva Israelului. Dar nu-mi voi irosi timpul cu asta, de vreme ce nu pot face prea multe în aceasta privintă. Nu Siriei ii dam noi trei miliarde de dolari pe an, ci Israelului. Si, fiind vorba de banii nostri, trebuie sa ne simtim responsabili pentru oprimarea, crimele si conditiile de apartheid create in Teritoriile Ocupate ale Israelului.
Luptele din Orientul Mijlociu trebuie sa înceteze - si asta imediat. Israelul detine arme nucleare, unele tari arabe le vor avea în curând si-am face bine sa punem punct acestei nebunii înainte sa plătim CU TOTII un pret urias.
Eu, unul, nu vreau ca în numele meu sa fie finantata segregatia rasiala - nicăieri în lume. Cred (opriti-ma dacă ati mai auzit asta) ca toate fiintele umane au dreptul la autodeterminare, dreptul la vot, dreptul la viata, libertate si la căutarea fericirii. Arabii care trăiesc în Fasia de Vest si în Gaza nu au nimic din toate astea. Nu pot circula liber. Se afla într-o permanenta stare de supraveghere. Desi plătesc taxe, nu au reprezentare. Sunt arestati si încarcerati fără a fi judecati. Casele le sunt dărâmate fără nici un avertisment. Pământul le este furat si dat "colonistilor". Copii lor sunt ucisi pentru ca arunca cu pietre - sau doar pentru ca merg pe strada.
Bineînteles ca arunca cu pietre! Bineînteles ca ucid colonisti israelieni! Asta fac oamenii abuzati - ripostează si abuzează de altii. Cine ar putea s-o stie mai bine decât israelienii? După ce lumea i-a măcelărit pana în pragul extinctiei în ultimul secol, sa fie ai naibii dacă se vor lăsa anihilati în acest mileniu.
În vremuri ca acestea, noi, cei care-am avut sansa de-a nu trece prin asemenea suferinte de-a lungul vietii, trebuie sa intervenim pentru a opri masacrul."

Fragment din scrisoarea adresata presedintelui Arafat:
"[...]Acum cativa ani, peste un milion de israelieni au participat în TelAviv la o demonstratie "Pace acum". A fost o priveliste uimitoare. Asta înseamnă si ca voi, palestinieni, aveti un milion de aliati evrei - o treime din populatia țării - din rândurile natiunii pe care o cunoasteti ca fiindu-va dusmană. Un milion de "dusmani" va vor sari în ajutor dacă protestati fără violenta. Incercati! Cu oamenii vostri si cu ai lor, ii veti depasi numeric pe israelienii care vor sa va împingă în mare.
Din păcate, stiu ca aveti o aplecare înspre vărsarea de sânge. Credeti ca asta va va aduce eliberarea. Nu se va întâmpla. Va va transforma în cei care va ucid în prezent. Si dacă pana acum nu v-ati dat seama de un lucru în ceea ce-i priveste pe israelieni, ar fi bine s-o faceti - ei nu pleacă nicăieri. Pentru numele lui Dumnezeu, omule - sase milioane dintre ei au fost masacrati de cea mai avansata civilizatie de pe pământ. Crezi ca vor lăsa câteva pietre si câteva masini-capcana sa stea în calea propriei lor supravietuiri? Trăiesc într-o lume în care sunt izolati si absolut singuri. Nu vor renunta pana ce voi sau restul lumii nu-i va extermina pana la ultimul. Asta vreti? Stergerea de pe fata pământului a tuturor evreilor? Dacă lucrurile stau asa, atunci aveti nevoie de ajutor de specialitate - si va trebui sa treceti de mine înainte de-a va mai atinge de vreun copil de-al lor."

tactica non-violenta si reactia soldatilor israelieni:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu